czwartek, 24 listopada 2011

Luźne przemyślenia

Wiele piekarń rzemieślniczych, wprowadzając do swoich piekarni nowoczesne linie produkcyjne, przekształciło się w piekarnie przemysłowe, produkujące różnego rodzaju pieczywo na potrzeby sklepów wielko powierzchniowych. Piekarnie zostały wyposażone w nowoczesne maszyny, zmodyfikowały też tradycyjne technologie wypieku pieczywa. Na pewno wzrosła wydajność, ale odbyło się to niewątpliwie kosztem jakości. Dzielarki 2- komorowe spowodowały zasysanie nie jednego pasa ciasta, ale dwóch pasów, co
pozwoliło na podwojenie wydajności. W jakimś sensie stało się to ekonomiczne, ponieważ zmniejszyło zużycie jednej maszyny o połowę. Jeszcze większą wydajność osiągnięto, kupując całe linie produkcyjne do wypieku chleba i innych produktów piekarniczych. Ilość używanych w piekarniach maszyn i urządzeń decyduje o ich klasyfikacji. Tam, gdzie pracę rak ludzkich nimi zastąpiono nie mówimy już o piekarnictwie rzemieślniczym, ale o produkcji przemysłowej na dużą skalę. W piekarniach przemysłowych

Polecamy : piece piekarskie

produkuje się ogromne ilości pieczywa w rozległym asortymencie. Piekarnie takie mają również linie do produkcji wyrobów cukierniczych, takich jak ciastka i rogaliki. Mimo, że wyglądem niczym się te wyroby nie różnią od tych wypiekanych w małych piekarniach, konsumenci i tak poszukują pieczywa wypiekanego w piecach szamotowych. Ta sama technologia, ale jakże inny smak ma chleb wypieczony w takim piecu. Właściciele piekarń z tradycjami rodzinnymi nie zamierzają swoich małych zakładów,
mechanizować w imię utrzymania dawnych tradycji piekarniczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz